mind

back again

Har lyckats komma åt min hemsida som legat nere sen i början av sommaren. Jag tänkte först låta den vara men efter att jag lyckats komma åt mitt inlogg, fått förfrågningar om varför den lagts ner samt börjat känna saknad av den har jag beslutat mig för att sätta den vid liv igen.

Välkomna tillbaka! :-) blogisback

jon kabat-zinn

IMG_9017

Många känner säkert till ordet Mindfulness; att vara medvetet närvarande med alla sina sinnen. För Jon Kabat-Zinn, mannen som ligger bakom mindulness-metoden innebär mindfulness att vara uppmärksam på ett visst sätt:

kabatVad skulle hända om du levde ditt liv på ett mer vaket sätt, vara närvarande med ett öppet hjärta? Testa! :-)

 

Realistiska tankar

Som utlovat kommer här ett inlägg om realistiska tankar och hur man gör för att utöka dessa och komma ifrån tankar som är förvrängda. Första steget är att öka sitt medvetande och försöka hålla kontakt med verkligheten så att man inte färgas av känslosignaler, dessa kan felaktigt färga din upplevelse av en situation. Känslorna äger inte oss utan är endast små bitar av information.

sannae2

1. Uppmärksamma olika ledtrådar som att se på saker i termer av extremer, och ensidigt se till det negativa och bygga upp de dåliga sakerna i en situation. Då försöker man läsa andras tankar och förutsäga framtiden. Då tror man att allt man känner svarar mot verkligheten och är sant, samt att allt kretsat kring en själv.

2. Försök att se situationen men andra ögon och inte låsa sig i sitt tänkande. Har man svårt för att se saker från en annan synvinkel än din egen, kan det vara ett tecken på att du använder dig av en begränsande och förvrängd syn.

3. Undvik ord som alltid, i evighet, totalt, allting, alla ingenting, ingen och aldrig.

4. Skaffa dig perspektiv, för att försöka se den andra sidan. Detta kan göras med en lista över positiva och negativa aspekter av livet. Finner man detta svårt eller omöjligt är det ett tydligt tecken på förvrängt tänkande. Få saker är sällan bara bra eller bara dåliga.

5. Håll dig till fakta! i alla fall så gott det går. Detta gör du genom att undersöka och fråga. Om du anar att du drar förhastade slutsatser, fråga dig själv vilka bevis du har för att göra denna tolkning. Eller är din slutsats bara baserad på fakta, kan då finnas andra slutsatser som är relevanta?

6. Om du har en tendens att oroa dig. Försök att uppskatta sannolikheten för att detta ska inträffa mellan en skala från 0- 100%. Att vara specifik tydliggör saker som är svaga och otydliga.

7. Om möjligt, kolla hur din tolkning av något stämmer med verkligheten
Ibland kan det vara svårt att veta vad det är som pågår och vi har inte alltid tillräckligt med information för att vara säkra. Då är det viktigt att vara öppen och ödmjuk, och se att det finns fler sätt att se på en situation. Försöka förstå att ens trosuppfattning kan vara färgad av egna, tidigare erfarenheter och att ens känslor inte speglar verkligheten. sannae

Genom att sansa sig kan du undvika förhastade slutsatser som kanske är felaktiga eller tom skadliga. Att ha en sund ifrågasättande inställning och försöka se situationen utifrån.

Som buddisterna förespråkar; ”att observera lite utifrån utan att gå in med sina tankar eller känslor och röra till det”….

sannae1

thoughts trap

Att missförstå och låta hjärnspökena ta över händer oss alla, tyvärr hämmar det ofta vår förmåga att se klart och realistiskt på vad som sker och pågår…

Nedan har jag listat 10 vanliga tankefällor som jag läst ur en bok skriven av Sanna Ehdin. Vissa av punkterna är ren programmering sedan barnsben som gör det svårt för oss att koppla av och se det positiva i livet.

bv1

1. Allt-eller-inget-tänkande - Man ser allt i svart eller vitt. Om man misslyckas är man usel. Om du inte älskar mig så måste du hata mig. Klarar jag inte detta kan jag lika gärna ge upp.

2. Överdrivna generaliseringar - Man blåser upp en specifik sak om sig själv eller ens omständigheter och tror att den händer hela tiden, du ser ett negativt tillfälle som ett tecken på ett mönster av misslyckanden.

3. Mentala filter. Ältar en specifik detalj och förmörkar din syn på allting runt omkring dig. ”Jag kan inte se något hopp i denna situation”

4. Bortser från det positiva – stöter bort det som att ”de inte räknas”, på så vis kan du behålla en negativ syn eller tro.

5. Dra förhastade slutsatser – slutsatser som alltid är negativa tolkningar även om det inte finns någon konkret fakta som stödjer. Detta sker genom att du:

- du försöker tolka andras tankar och utgår från att de har en negativ inställning till dig även om det inte finns något konkret som styrker detta. Ex; någon glömmer ringa dig och du tolkar det direkt som att personen ogillar dig, istället för att lyssna till personens förklaring.

- du spår i framtiden och förutsätter att saker kommer att gå illa, vilket innebär att du är övertygad om att din förutsägelse är ett etablerat faktum redan på förhand. Ex; Jag visste ju att han skulle vara otrogen”

6. Kikaren: Du förstorar och målar upp ett katastrofscenario eller förminskar/minimerar en händelse. Ex, du hyllar andras prestationer och förminskar din egen betydelse.

7. Emotionella förklaringar – bara för att du känner på ett visst sätt så är det på det viset. ”Jag känner mig som ett misslyckande och därför måste jag vara det”. Faran är att man lätt går vilse och fastnar i negativa tankegångar, övertolkar sina egna känslor för att man inte har lärt sig att distansera sig från dem.

8. Måste och borde. När du riktar ett tvingande mot en annan person är det lätt att mottagaren känner ilska eller frustation som leder till avståndstagande.

9. Etikettering eller fel benämning. Istället för att beskriva ett fel man själv eller någon annan har gjort sätter man en etikett, ”han är en riktig skitstövel”. Det är oftast färgat och ett emotionellt laddat språk.

10. Att ta allt personligt. Man ser sig själv som en orsak till händelser, negativa såväl som positiva trots att man inte orsakade dem. Att ta allt personligt gör att man blir väldigt självmedveten och har lätt för att känna skuld för saker som man inte har orsakat, inklusive andra människors problem eller känslor.

Negationspräglingen kan brytas om du kognitivt fångar upp dig själv varje gång det sker och vänder uppmärksamheten ifrån det. Då minskar du risken för oro och rädslor i kroppen.

 

Nästa inlägg som är tagen från samma författare kommer handla om realistiska tankar.

Lycka till!

Kram och godnatt / K <3