books

same same but different

IMG_6495Öppnade äntligen boken Bränn alla mina brev men fastnade på ett ord efter bara några sidor….och kunde inte släppa om det var felskrivet eller om jag har sagt fel i hela mitt liv. Nattygsbord?!? Vad är det? Menar han ändå inte nattduksbord? Var tvungen att reda ut det…

IMG_6456

Nattduksbord härstämmar från 1800-talet, och syftade då främst på ett bord i anslutning till sängen som kvinnor använder för saker relaterade tiill utseende. Smink, borstar, hårhjälpmedel, med mera.

Nattygsbord är äldre än så, troligen kommer ordet från 1700-talet. Nattyg är ett övergripande namn för det man har på sig när man sover, pyjamas alltså, något förenklat. Bordet kallades därför för just nattygsbord eftersom det kopplades till säng och sömn.

Tydligen är det ingen större skillnad och båda orden är rätt. Känns ändå skönt att ha rett ut det känner jag…

 

@martennylen

Fick mersmak av Mårten Nylén som gästade på Mörby Centrum´s Kom i form dag som jag arrangerade förra helgen. Vilken energi, inspiration och glädje han spred!

mårtenjag

Denna gång höll han en kortare föreläsning hos Volvo Studio i Kungsträdgården. Och även denna gång (tidig fredagsmorgon) var han som en levande C-vitaminbomb, full av energi och glädje. Det är inte för intet som han kallas för ”Ninjan”. Jag som vanligtvis är extremt morgontrött kände mig helt plötsligt pigg.

IMG_5200Hans föreläsningar handlar främst om hans nya bok ”Resultat, Balans och lite Magi”. Den släpptes innan jul och har redan sålt som smör. Jag kan förstå varför då den på ett enkelt sätt förklarar hur man uppnår resultat, kanske är det inte mer träning som krävs alla gånger utan ett smartare upplägg. Han pratar också mycket om balansbordet och de fyra benen; kost, motion, vila och mental balans, och varför det är så viktigt att börja med sin svagaste länk.

Utöver ovanstående återkommer han också till enkelheten och att man ska ha kul på vägen, det är då magin uppstår! 🙂

IMG_5193

IMG_5233

Är du sugen på att träffa Mårten och få en rejäl dos inspiration finner du hans schema på hans hemsida: www.martennylen.com. Och har du inte möjlighet att gå på någon av hans föreläsningar så vill jag tipsa om när han gästar @framgangspodden, 1h och 20 minuter ren inspiration.

healing food

För den som har ”att leva hälsosammare” som nyårslöfte vill jag rekommendera boken Den läkande maten. Den riktar sig främst sig till den som lider av allergier, inflammationer eller magproblem men i stort sett alla skulle må bra av AIP-metoden (autoimmuna protokollet), då mörkertalet på autoimmuna sjukdomar är stort. Det spås vara vår tids nya folksjukdom. Uppkomsten beror på att kroppen producerar autoantikroppar som attackerar den egna kroppen. Det kan te sig iform av trötthet, utbrändhet, sköldkörtelrubbningar, psoriasis, håravfall, diabetes, celiaki, MS etc.

AIP innebär en strikt antiinflammatorisk kost som bygger på att skapa en god tarmhälsa.

Att en god tarmhälsa är viktigt är det säkert ingen som har undgått, men hur man skapar det är kanske inte lika självklart…för råden kan nämligen skilja sig åt en del.

Kosten i denna bok har utgångspunkten i Paleo, men den är ”petigare” och det är en del födoämnen som skiljer sig åt.

IMG_0253 läkandemat

Boken innehåller 70 välsmakande och samtidigt läkande och näringsrika recept som bland annat frukost, lunch, middag, högtidsrätter, såser, bröd, drycker och sötsaker.

från grunden

I boken Från Grunden med systrarna Eisman finns allt man behöver för att ta husmorsdrömmen till nya höjder. Här lär man sig alla tips och tricks man kan tänkas behöva. En riktig bibel för matnörden! Tyvärr kan jag inte titulera mig som en matnörd men medger att jag blir sugen på avancemang i köket… 🙂

IMG_6726

 

superfood boost

Godmorgon! Här kommer ett litet boktips om man vill maxa sin hälsa såhär inför vår och sommar! 🙂 Inspirerande och nyttiga mellanmål som alla har gemensamt att dom boostar kroppen!!

IMG_6068receptmat

Hälsosam mat

 

Vikten av enzymer, saltsyra, magsaft och goda bakterier förklaras lättsamt och inspirerande i den här boken. Utöver det bjuds det på en massa härliga recept!

IMG_5452

wellness

Här är några av mina hälso- och skönhetstips i Wellness höstutgåva, som funkar lika bra vintertid.

p1250764

  • Gurkmeja från Herb Hero
  • Unisexdoft med doft av citron, bergamott och pomeranse. Cologne Entre eau et terre Compagnie de Provance 
  • Enzyme exfoilant är en mild enzympeeling som jämnar ut hudtonen och slätar ut fina linjer och rynkor.
  • Age Repair Gel Masque förbättrar hudens elasticitet samtidigt som den vårdar och stramar upp. Båda från Grown Alchemist.
  • Det sitter i tarmen – Food Pharmacy

 

hormonell balans

img_2523 img_2524 img_2525Nytt i bokhyllan är denna färgglada och inspirerande bok om hur man genom kosten får hormonell balans i kvinnokroppen. Boken inleds med en massa fakta om hormoner och avslutas med massa smarriga recept.

 

deliciously ella

IMG_8427En inspirerande bok med nyttiga och goda recept utan gluten och laktos, skriven av bloggaren och instagramfenomenet Ella @deliouslyella.

Det blir extra mycket sommarläsning i kommande nummer av Wellness, tänkte försöka delge tipsen även här! 🙂